top of page
Nejnovější články:

Jak vystřiženo z pohádky: Eksjö a magická Skurugata

Začátkem května jsem podnikla svůj poslední výlet, autem jsme si zajeli trochu na sever do městečka Eksjö, na trolí hike do Skurugaty a s přejezdem do Jönköpingu (o něm další článek). Celý tenhle trip se uskutečnil poměrně spontánně, a o to větší význam pro mě měl. Tou dobou jsem neměla nejmenší tušení, že za tři týdny a den budu odjíždět ze Švédska, přesto jsem byla vděčná za těch pár hintů a nápad někam vyrazit, a nikdy by mě nenapadlo, že během corony ještě najdeme způsob, jak se někam bezpečně podívat.


Obsazenost auta: plná

Řidič: jeden rakouský, pozitivní

Spolujezdec: jeden polský, ukecaný

Zadky na zadním sedadle: dva moldavský a český, snažící se pochytit rozhovory z předních sedaček, které za přítomnosti hlasité hudby neustávaly

Fika: velká, termoska s kafem chybět taky nemohla

Deka: jedna

Nálada: skvělá

A tak se stalo, že tentokrát jsem funkci GPS neplnila, žádné šlamastyky tak na cestě nevznikly a my s velkou slávou dorazili do Eksjö. Městečko je malinké (s okolo 10 000 obyvatel), takže „old town“ (historickou část) nemůžete minout, ať už zamíříte kamkoliv. A právě to centrum města mě naprosto udolá a připomene mi Kalmar (článek Kalmar: Vánoce jak od Dickense). Svou architekturou, širokými ulicemi, kavárnami, restauracemi, barvami hrající květiny a domy vám učaruje a vy se mnohokrát přistihnete, že zůstáváte kilometr pozadu za ostatními. Eksjö je největším městem v okolí, a vytváří tak kommun (obecní území), pakliže tak zavítáte do infocentra (jako my), dostanete tipy na spoustu akcí, výstav, výprav a dobrodružstvích v nedalekých končinách.



Tohle instagramové městečko vás tak nadchne třeba „Barbie baráčkem“ (jak jej kamarád pojmenuje), infocentrum potom suvenýry, mezi nimiž nechybí hračka, která napodobuje muuuuu-soby, jezera potom svým využitím pro campování (minigolf, vyhlášená zmrzlina a plno malých stánků? Proč ne). A kdo by čekal, že zrovna v tak malém městě najdete runový kámen? A my se za těma runama mnohdy táhli daleko!


Malebné a hezké. A turistická kancelář/infocentrum nás zabaví natolik, že se pro nás kluci musí vracet a doslova nás odtamtud táhnout.



Míříme totiž do Skurugaty, což bylo první myšlenkou, na kterou jsme později navázali plány s Eksjö a Jönköpingem. Vzhledem k tomu, že umíráme hlady, na louce u parkoviště vytáhneme deku a třebaže máme trochu obavy, že místo oběda máme fiku, ve výsledku zapomínáme na to, jakou pohostinností všichni oplýváme, jídla máme dostatek.


Přírodní rezervace Skurugata je jedním slovem jedinečná. Brožurka nás láká slovy jako magie, trolové, starodávnost. Troly jsme ve výsledku nepotkali, zato jsme se po dlouhé době nadechli nezatěžováni žádnými starostmi. Toto magické místo totiž musí zapůsobit na každého, věčně překvapující příroda, procházení se roklinkami (skály se můžou tyčit až do výšky 35 metrů!), škrábání se po kamenech a pociťování neskutečných teplotních rozdílů nahoře a dole, stejně tak rozdíl v lehkosti dýchání.



Nebýt toho, že máme pro tento den ještě mnoho plánů, zůstaneme dýl, naplánujeme si trasu delší anebo se vydáme do přírodní rezervace, která nabízí podobnou podivující scenérii (nemá být daleko od Skurugaty, případně se poptejte v infocentru).




Při svém vzpomínání jsem zabrouzdala na velice krásnou a přehlednou stránku visiteksjo.se, kde najdete spoustu tipů na výlety, kavárny, restaurace, události a jiné novinky.


Do Jönköpingu je to potom autem už jenom hodina, vy si však budete muset na jeho virtuální představení počkat trošku déle ;). Tak tedy na viděnou zase příště.



(Děkuji přátelům za svolení sdílet s vámi fotky, kde se nachází jejich ksichty anebo záda. Při donucování nebylo použito žádné násilí.)

Speedy

bottom of page