top of page
Nejnovější články:

Kalmar: Vánoce jako od Dickense

Krásnou čtvrtou adventní neděli všem! Pozítří máme Vánoce, a já se vám tak hlásím s jedním vánočnějším článkem z Kalmaru.

Ve Švédsku, jak mi to zatím připadá, nejsou permanentní vánoční trhy moc běžné. Jedním z takových vánočních trhů je totiž rádoby putovní, který byl letos v Kalmaru už 30. listopadu. Cena za vstup na tento putovní vánoční trh se vždy pohybuje kolem 100 SEK (což je další zajímavý aspekt švédských vánočních trhů; zvykněte si, že si svou vánoční atmosféru budete muset navodit tím, že otevřete své peněženky). Nicméně cena se i tak liší město od města (v Kalmaru například za 90 SEK, v Husseby za 100 SEK atp.).

Město leží na jihovýchodě Švédska na pobřeží Baltského moře, zhruba hodinu jízdy vlakem od Växjö. Po dobu pár století býval Kalmar jedním z nejvýznamnějších v zemi. Ačkoliv i dnes hraje svou významnou roli, a to nejen tím, že spojuje pevninu Kalmaru s ostrovem Öland mostem Ölandsbron (v překladu Ölandský most, ach ta kreativita!).



Kalmar působí jako malé město s kouzelným historickým centrem, nicméně město tak maličké přesto není. Kolem Vánoc na vás dýchne krásná vánoční atmosféra a jestliže tam jedete právě během trhů, můžete padnout na lidi shromážděné u vánočního koncertu na náměstí, popíjející glögg (švédská verze svařeného vína), anebo zahlédnout lidi ve vánočním shonu.


Kalmar láká samozřejmě i mimo zimní sezónu. Nejenže je to krásné město, které vám každý bude doporučovat, anebo že jím tak či tak na cestě na Öland musíte projet, ale pobřeží Baltského moře vám učaruje, a s největší pravděpodobností objevíte na hradě nějakou úžasnou exhibici. Před vánočními trhy (které zde každý rok probíhají) zde byla letos kupříkladu exhibice Van Gogh Alive, na kterou jsem zajít chtěla, ale už to nevychytala.

Hrad je nejenže ohromující, ale současně veškeré aktivity/exhibice, které zde probíhají mají jedinečnou atmosféru. Jakkoliv tedy neholduju švédským vánočním trhům (v tomto případě skutečně “zlaté Česko”), kalmarské vánoční trhy mě naprosto dostaly!


Přes mačkání, omlouvání “ursäkta, förlåt mig” stále dokola a úzkost, kterou ve vás vyvolají mačkající a prodírající se davy od jednoho stánku ke druhému (přeci jen, co čekat, když trhy probíhají jen dva dny), si vychutnáte stylové trhy na hradě, dobově oblečené lidi, představení s vysvětlením kostýmů a účelu každého kousku, jež neodmyslitelně patřily ke složitým oblečením, které se kdysi nosily. Od “obyčejných lidí” přes šlechtu a zase zpět. Po 10 minutách, co zde postáváme a sledujeme výklad, se můj kamarád zeptá: “Rozumíš něčemu?”, otráveně odvětím, že ne. Ale o tom přeci Vánoce jsou, ne? Udělat pro druhé něco, co je potěší, i kdyby to mělo znamenat, že vystojíte důlek, ale nerozumíte všem těm slovům, která by vám dělala problém nejen v angličtině, ale dost možná i v češtině!


S vánočními trhy je samozřejmě současně otevřená stálá výstava, byť je v našem případě upravená do vánočního ducha (ještě, že tak!). Současně potkáváme kolednice u vánočně prostřeného stolu, zpívající vánoční koledy, které z každého Grinche anebo Ebenezera Scrooge učiní milovníky Vánoc.

Pokud nejste ostýchaví, můžete si zobnout kdejaké čokolády, oříšku anebo ochutnat vánoční mošt (julmust, který žádný správný Švéd během Vánoc vynechat prostě nesmí).

Prohlídku skvěle zakončíte procházkou na hradbách, kdy si můžete vychutnat západ slunce (a to brzy, protože jste přeci ve Švédsku).


Já hodnotím Kalmar jednoznačně velice kladně, ale pro mě představují Vánoce čas míru, klidu, pohody a štěstí, takže i kdybych tam šlápla do bobku, do boty by mi nateklo a někdo mi vynadal ve švédštině, vánoční úsměv by se mi opět po chvíli prohnal po tváři.


Jaké máte zkušenosti s vánočními trhy ve Švédsku? A kam většinou na trhy jezdíte vy?







God jul och gott nytt år. (Veselé Vánoce a šťastný nový rok.)

bottom of page